menu

AKKC skal lave fiskerimesse i Grønland i mange år

onsdag 08. november 2023 Hele otte gange har Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) afholdt Grønlands eneste jagt- og fiskerimesse. Forud for den niende PolarExpo-messe i Ilulissat i oktober, har AKKC og Avannaata Kommunia netop underskrevet en kontrakt på, at det succesfulde samarbejde forsætter mange år ud i fremtiden.

Det er ikke mange uger siden, at AKKC gennemførte fiskerimessen DanFish International i Aalborg med 13.000 besøgende fra 48 forskellige lande. En messe, som AKKC gennemfører hvert andet år i egne rammer og som genererer en omsætning på minimum 39.000.000 i Aalborg by og omegn.

Snart står den imidlertid igen i fiskeriets tegn i AKKC. Der er nok ikke mange, der forestiller sig, at det er AKKC, der står bag Grønlands eneste fagmesse inden for fiskeri og jagt.

Men det er ikke desto mindre tilfældet, og når dørene åbner til PolarExpo – Fishing & Hunting 8., 9. og 10. oktober 2024, bliver det for niende gang.

Her er det dog ikke i Aalborg messen foregår, men i Grønlands tredje største by Ilulissat, hvor hovedparten af befolkningen beskæftiger sig med fiskeri og fiskeindustrien.

En slags venskabsby
PolarExpo-messen sker i tæt samarbejde med Avannaata Kommunia og KNAPK, der er Grønlands fanger og fiskeriforening. Messen havde sin succesfulde ilddåb i Ilulissat i 2022, da den førhen var placeret i den grønlandske by Sisimiut.

Fordelene ved at rykke messen til Ilulissat var blandt andet en større hotelkapacitet i byen samt lettere adgang for alt fra jollefiskere til havgående trawlere. Og faktisk var ilddåben så succesfuld, at udstillingsområdet i Ilulissat bliver udvidet med yderligere 50% i 2024.

Samarbejdet mellem AKKC og Avannaata Kommunia er allerede så stærkt, at AKKC-direktør Nicolaj Holm og borgmester Palle Jerimiassen har underskrevet en kontrakt på, at samarbejdet fortsætter langt ud i fremtiden – faktisk lige så lang tid som parterne ønsker.

- Vi har et helt specielt og nært forhold til Grønland og de mange grønlændere, vi har samarbejdet med gennem årene. Vores samarbejde med Avannaata Kommunia er også hurtigt blevet noget helt særligt – man kan faktisk sige, at vi i AKKC ser Ilulissat som en form for venskabsby. Vi har så meget, vi kan lære af hinanden og bidrage med til hinanden, så derfor har vi nu lavet en aftale om, at begge parter ønsker at fortsætte samarbejdet i mange år endnu. Ikke mindst fordi vi også er gode til at lave forretning sammen, siger AKKC-direktør, Nicolaj Holm.

Vigtig begivenhed i Grønland
PolarExpo – Fishing & Hunting i Ilulissat tiltrækker besøgende fra stort set hele Grønland og det foregår både til lands, med båd til vands og fly fra luften.

Ilulissat er den største by i Avannaata Kommunia, der dækker et areal på 522.700 kvadratkilometer, hvor f.eks. Spanien har et areal på 505.944 kvadratkilometer.

Selvom PolarExpo-messen er en noget mindre skala end den store, internationale DanFish-messe i Aalborg, har PolarExpo en enorm betydning i Grønland.

Det viste sig blandt andet ved, at grundlæggeren af Polar Seafood-koncernen, Jens Kristian Friis-Salling, der hører til blandt Grønlands rigeste personer, besøgte messen to dage i træk i 2022, hvor han fik en snak med de mange udstillere.

Billetkontor: +45 9935 5566